Elsero

Arnstein Arnebergs praktbygg på Madserud

Elsero brukes i dag som kontor og showroom for flere firmaer -  bl.a. oss i INTAG som bruker de store rommene i første etasje til å stille ut alle de vakre produktene våre og som et arbeidssted for arkitekter og kunder.

Elsero regnes av mange som arkitekt Arnstein Arneberg´s hovedverk. Huset ble tegnet i 1918 og fullført våren 1923 for fabrikkeier Wilhelm Mustad og hans frue Else. Den store borg-lignende bygningen ligger praktfullt til i vakre omgivelser på Madserud ved Skøyen.

Bygningen kneiser på toppen av en høyde men er likevel, på en naturlig måte, forbundet med terrenget.  Den bærer preg av inspirasjon fra nordeuropeisk rennesanse.  Huset er oppført i teglsten med to-stens yttervegger og bjelkelagene er støpt i betong.  Gulvene i 1ste etasje er mørk eik med innlagte lister av mahogny.  Fasadene er enkle med glatte pussflater uten vindusomramninger.  Langs terrenget er det en sokkel av gråsten. 

Gjennom et porthvelv kommer man inn på det øvre gårdstun.  Her er hovedmotivet den store gjennombrudte smijernsporten som, via en vakker buegang med åpning mot en innebygget have; rosehaven, leder oss frem til husets hovedinngang og entré. Taket i pergolaen er dekorert av maleren Domenico Erdmann, delvis etter skisser av Arneberg. Midtpunktet i rosehaven er en antikk italiensk brønn.

Rommene innvendig er holdt meget enkle. I hallen er gulvet lagt av mørkbeiset eik,, veggene kalket hvite og taket utført i beiset furu. Dagligstuen (peisestuen) er kledd med glatt panel som er malt. I spisestuen er det pussete vegger, et vakkert eketrestak og eketresgulv.

Havestuen har pusset tak og veggene er kledd med panel.  Maleren Alf Rolfsen, bror av Else Mustad, har malt veggene med dekorative bilder i dype toner direkte på de panelte veggene.  Motivet er hentet fra gresk mytologi og beskriver myten om Artemis og Aktaion. Aktaion og hans jaktlag har tatt seg en hvil i varmen midt på dagen.  Aktaion og hundene tar en tur i det skyggefulle landskapet og kommer uforvarende over Artemis (Diana) som tar et bad i en sprudlende kilde sammen med nymfene sine.  Jomfrugudinnen blir var mannen som ser henne naken, griper etter sin pil og bue, men rekker ikke frem og skvetter istedet vann fra de tomme hendene sine.  Der dråpene treffer Aktaion, vokser det ut et gevir,og snart er hele mannen forvandlet til en hjort. Bestyrtet oppdager han at tungen bare får frem et dyrisk skrik, og i skrekk legger han på sprang. De veldresserte hundene setter etter ham og hugger tilslutt tennene i byttet.

Trappen til annen etasje er bred og vakker.  Taket i trappegangen er malt i Arnebergs krepserøde farge og dekorert i gråhvitt av maleren O.D. Haug etter skisser fra Arneberg.

Elsero ble solgt ut av Mustad familien i 1973.  Omstendighetene førte til at eiendommen ble overtatt av Oslo Kommune i 1974 og ble deretter stående tomt og ubrukt i 10 år.  Murmester Trygve Brudevold kjøpte eiendommen i 1983 og bebygget eiendommen med 2 leilighetshus tett innpå hovedbygningen samt leilighetsgårder nederst på tomten som på den tid var 20 mål.  Da det kom på tale å bygge om hovedbygningen ble eiendommen fredet i 1984.  Etter det har bygningen mer eller mindre stått tom inntil den ble solgt til Hare Krishna bevegelsen i 1995.  Mette og Jan F. Sveen overtok eiendommen juni 2000 og har siden  restaurert eiendommen  til slik den fremstår i dag.Skriv ut